Verf wordt de categorie waaronder we specifiek verf-technische publicaties zullen plaatsen. Verwacht hier dus geen mooie schilderijen of kunsttheoretische problemen. Hier komen vragen over waarvan die verf nu echt gemaakt is en wat de problemen daarmee zijn.
Veel restaurateurs en verfspecialisten vinden al snel dat de kennis van de oude meesters over verf vergaan is. Of dat echt zo is betwijfel ik, het wordt simpelweg niet meer geleerd. Zelfs docenten aan academies verkopen soms hun studenten onzinverhalen. Dat geeft niets, die weten het immers ook niet. Veel boeken zijn allereerst duur, niet vertaald en vaak dan nog incorrect.
Daarom verzamelen we hier teksten over verf. We beginnen met een compilatie van teksten van Stijn Peeters die zo vriendelijk was het te mailen. Dit is wat hij aan zijn studenten bij de deeltijd opleiding geeft. Stijn is zelf zeker verdienstelijk schilder (zie daarvoor ook deze post). Hij geeft een mooie introductie van veel aspecten van het schilderen. Ook geeft hij soms zijn persoonlijke oplossing. Er moet even bijgezegd worden dat dit een hulpmiddel is voor zijn lessen en dat het dus niet sluitend is. Let overigens ook op de links die hij geeft op het einde. Sommige zijn zeer de moeite waard!
We hadden kunnen beginnen met andere boeken. Maar deze is als aftrap een mooie. We claimen niet dat er geen fouten in staan. Maar hoe meer kennis hoe meer inzicht in het materiaal.
PDF downloaden doe je hier.
De reader is in verband met auteursrechten verwijderd, helaas voor iedereen die er nu nog interesse in heeft. Hopelijk komen er binnenkort een hoop verf artikelen aan. Inzendingen zijn ook altijd welkom.
Thanks voor de reader. Zou iedereen moeten krijgen toch? Niet enkel deeltijd?
Heb nog wel een vraagje over pigmenten, en misschien staat het in de reader maar heb ik er drie keer overheen gelezen. Wat gebeurt er als je 2 kleuren mengt? Vormen de pigmenten van beide kleuren een totaal nieuw kleurpigment? Of gaan de pigmenten van beide kleuren zo dicht naast elkaar liggen dat de pigmenten voor het menselijk oog optisch niet van elkaar te onderscheiden zijn?
Ik vind ook dat dit soort materiaal openlijk verkrijgbaar moet zijn. Zeker op een academie.
Antwoord op jouw vraag;
Een pigment is een pure vorm, daarmee bedoel ik dat het puur de kleurgevende stof is zonder vervuiling. Op het moment dat je daar dus een ander mineraal aan toevoegt gaan die doorgaans samen geen chemische reactie aan. Wat wel is is dat sommige pigmenten kleurkrachter zijn dan anderen. Phylato groen is bijvoorbeeld een erg krachtig pigment wat je hele schilderij groen doet uitslaan terwijl sommige andere pigmenten veel zwakker zijn.
In principe is het dus zo dat als je twee pigmenten (of gewoon 2 kleuren verf) mengt is dat ze zo dicht bij elkaar gaan zitten dat ze optisch mengen. Als je onder microscoop zou leggen zou je gewoon 2 verschillende kleuren zien.
Overigens is dat ook de rede waarom er bij tubes altijd P nummers staan. Pb29 is bijvoorbeeld ultramarijn. Maar bij de tubes Kobalt die je meestal in de winkels koopt zit ook Pb29. Deze is dan alleen verlicht met vulmiddel. Deze kleur is dus niet hetzelfde als de echte kobalt (die immers vrij duur is). Daarom kijk ik altijd naar de P codes op tubes verf.
Ik zal eerdaags een artikel schrijven over pigmenten.
Als er nog meer vragen zijn hoor ik het graag.
Wat staan er veel spelfouten in dat stuk zeg.. heeft Stijn Peeters geen spellings checker?
@Viktor,
Ik weet dat er inderdaad wat spelfoutjes in staan. Maar daar zul je dan toch maar een beetje doorheen moeten lezen. Het gaat natuurlijk ook niet om mooi schrijven maar om de informatie die er in staat. Die informatie is best waardevol dus daar moeten we vooral blij mee zijn.
Op dit blog staan, zeker weten, ook duizenden spelfouten ;). Als het nu een blog zou zijn over Nederlandse taal zou dat aanzienlijk problematischer zijn. We (en vooral ik) hopen dan ook dat je ons dat vergeeft 😉
Je hoeft het niet goed te praten, de inhoud is prima. Alleen als je dit ( Kawliteit, veroudert ,porieën) [dat zijn 6 fouten, incl. dubbele spaties] op een HBO opleiding geeft aan studenten dan zou je verwachten dat je even de spelling checker aanzet..
Firefox heeft een Automatische spelling checker dus zou je ook geen foutjes kunnen maken op je blog.
Kijk en op je blog haalt hij automatisch de dubbele spaties er al uit dus dat maakt 5 foutjes.. 🙂
De spellingscontrole haalt niet alle grammaticale fouten en de jargon fouten er uit ;). Maar, hij had idd even zijn spellingscontrole aan kunnen zetten.