Of de hele ontwikkelingen rondom privacy wetgeving rondom het internet wel of niet problematisch is laat ik even in het midden. Maar het is duidelijk dat de identiteit die op het internet ontwikkeld wordt meer en meer sporen achterlaat in ons dagelijks leven en vice versa. Ondanks het feit dat veel kunst relateert aan internet gaan veel kunstenaars vooral in op het visuele aspect maar niet zo zeer naar wat de inwerking us die het internet als systeem heeft op het menselijk zijn. Waar begint bijvoorbeeld Facebook en waar eindigt het individu? Wat geven al die individuen bloot van zichzelf binnen dat systeem?
Natuurlijk zijn dat vragen waar geen antwoord op te geven valt vanuit de positie van een kunstenaar. Maar wel zijn er beelden mee te maken. Bij Torch is op het moment een tentoonstelling te zien met kunstenaars die zich met die problematiek bezig houden. Het resultaat is vooral een frisse tentoonstelling met op een goede manier, vreemd werk.
Wie databases van netwerkwebsites wil hebben moet bij Suzan Kolen zijn die de downloadstatus van die websites netjes met de hand borduurt.
Nikki Koole maakt op basis van statistieken programma’s. Die programma’s draaien vervolgens op een beeldscherm en geven schijnbaar willekeurige uitkomsten die dus wel degelijk gebaseerd zijn op de werkelijkheid. De flat is representatief en zo blijken er nogal wat nachtbrakers in Nederland te zijn.
Maar Pinar & Viola stelen toch wel een beetje de show met een flinke reeks bizarre photoshop collages. Helemaal van nu en toch weet het de post-internet clichés met gemak te overstijgen. Selfies met bizarre filter.
Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 9 augustus bij Torch te Amsterdam
Laat een reactie achter;