Wie arts is is bekend met de eed van Hippocrates. Daarin verplichten artsen zichzelf aan een aantal beroepsregels ten behoeve van de ander. Hippocrates (460-370 BC) wordt gezien als de grondlegger van de Westerse geneeskunde.
Hij ging er van uit dat een ziekte altijd voortkwam uit een disbalans van de vier lichaamssappen; het slijm, het bloed, het gele gal en het zwarte gal. Dat waren tevens oorzaken van het temperament van de patient. Te veel slijm (flegma, flegmatisch) zou zorgen voor kalmte, te veel bloed zou te optimisme en passie zijn, geel gal stond voor prikkelbaarheid en het zwarte gal stond natuurlijk voor melancholie en depressie. De oplossing voor een aandoening zou verholpen kunnen worden door een dieet waarbij de sappen weer in balans gebracht werden.
Toen deze vier sappen ook nog eens in verband werden gebracht met de viel elementen water (slijm), lucht bloed), vuur (gele gal) en aarde (zwarte gal) was het hek van de dam en hebben volksstammen aan alchemisten zich uitgeleefd aan mogelijkheden waarop slijm heilzaam zou zijn. Daarvoor werden onder andere slakken gebruikt. Nog steeds is er de hardnekkige mythe dat er slakkenslijm in schoonheidsproducten zou zitten.
De tentoonstelling van Paul Geelen (1983) krioelt van de slakken en het slakkenslijm staat daarin centraal. Bij binnenkomst valt aanvankelijk vooral het geluid op. Je hoort geluiden die je niet direct kunt thuisbrengen, het lijkt het meeste op hoe komkommer klinkt in je mond als je het uitperst: slijmerig met tikjes van ontploffende waterzakjes. Op de benedenverdieping staat daarnaast een grote vitrine met daarin een fles met slijm.
Op op het niveau van de eerste verdieping hangt een rek met daarin semi-transparante glazen. Op die gehele bak zitten vele slakken.
De gehele presentatie waarbij de speakers ook nog eens in de vorm van de Fibonacci helix hangen is misschien niet de spannende maar de mystiek druipt er vrijwel letterlijk vanaf. Het vraagt om vertraging en bezinning.
Wie na het zien van deze presentatie iets te veel slijm heeft gezien moet elders op een dieet met bloed… Allicht doet Geelen dat nog eens met een andere tentoonstelling.
Deze tentoonstelling is te zien tot en met 13 maart bij Tale of a Tub te Rotterdam.
Laat een reactie achter;