Showroom MAMA; JODI – Home/Go Home

Het is onderhand echt al niets nieuws meer en je komt het veelvuldig tegen. Maar slechts zelden wordt het besproken binnen het tentoonstellingen discours. Dat is ook niet vreemd want […]

Het is onderhand echt al niets nieuws meer en je komt het veelvuldig tegen. Maar slechts zelden wordt het besproken binnen het tentoonstellingen discours. Dat is ook niet vreemd want het wordt al snel, net zoals nu bij Showroom MAMA, een gebeamde website met een gadget als uitgangspunt. Of de kunstenaars in kwestie maken een heel ander soort werk maar met dezelfde mentaliteit. Ik moet dan denken aan bijvoorbeeld de lenticular prints van Rafael Rozendaal.

Internet kunst dus. Vanaf het moment dat het http://-protocol in de jaren ’90 min of meer voor ieder huishouden beschikbaar werd hebben kunstenaars wereldwijd daar direct mogelijkheden in gezien. Een kunstwerk wat voor iedereen toegankelijk is. Een van die eerste kunstenaars is JODI (Joan Heemskerk (NL, 1968) en Dirk Paesmans (BE, 1965)) die nu bij Showroom MAMA te zien is. In het verleden was deze instelling er ook al snel bij met Aids-3d (Daniel Keller & Nik Kosmas), Ryan Trecartin & Lizzie Fitch, Dennis de Bel, Brad Troemel, Constant Dullaart, Rafaël Rozendaal en zo nog een aantal. Het is duidelijk dat nu het medium het internet langzaam volwassen raakt de kunstenaars die daar mee spelen ook meer en meer van belang worden. De impact op de algemene beeldcultuur is gigantisch van dergelijke kunstenaars. Respect voor Showroom MAMA voor het zichtbaar maken van webart, al vanaf het begin.

Maar toch, ergens blijft er een grens tussen website en “echte” tentoonstelling. Je kunt je ook afvragen of dat überhaupt erg is, daar waar de kunsten in Nederland schreeuwen om zichtbaarheid en een kunstwerk gemiddeld 9 seconden wordt bekeken hebben webkunstenaars soms meer pageviews op 1 dag dan een nationaal relevant museum in een week.

Op het moment dat ik binnenkwam functioneerde helaas maar 1 van de twee werken (dat is toch een nadeel van webkunst, soms zit er een bug in). Met een telefoon kun je een zwarte of witte pixel toevoegen door de telefoon ineens van je af te duwen. Op de website 1pixelpusher.com zie je dan vervolgens aan de rechterzijde een  pixel toegevoegd worden.

JODI - 1pixelpusher,com - App en website

JODI – 1pixelpusher.com – App en website

JODI - 1pixelpusher,com - App en website

JODI – 1pixelpusher.com – App en website

Onderdeel van de presentatie is een soort workshop waar onder begeleiding van JODI door creatievelingen een nieuwe app gemaakt zal worden.

Workshop App bouwen

Workshop App bouwen

Workshop App bouwen

Workshop App bouwen

Workshop App bouwen

Workshop App bouwen

Een ander onderdeel van de tentoonstelling is een reactie van Rafael Rozendaal (die door het oeuvre van JODI heen browst) en Constant Dullaart (die weer een heel nieuw werk gemaakt heeft). Natuurlijk zijn die weer alleen op het web te zien.

De tentoonstelling bij Showroom MAMA duurt nog tot en met 9 maart, maar op het web waarschijnlijk tot in de eeuwigheid.