[Iets minder dan een jaar geleden zond Ilse al een Salmela post naar Lost Painters, dit jaar een heel grote nieuwe lading. Erg bijzonder om te zien wat er in andere landen gebeurt. Ikzelf bezocht afgelopen vrijdag de opening in de Fabriek (Eindhoven) waarin Duitse kunstenaars lieten zien wat ze kunnen. Andere inzendingen zijn natuurlijk ook altijd van harte welkom, ook als het gewoon uit Nederland komt. Ilse, dank je voor deze lading Salmela, volgend jaar weer?]
Salmela: Kunstcentrum in Finland
Ongeveer 200 km ten noorden van Helsinki ligt op een idyllische plek aan een meer het Kunstcentrum Salmela. Salmela is slechts 2 maanden per jaar open en toont dan werk van gevestigde en jonge kunstenaars.
Het kunstcentrum bestaat uit diverse oude panden, zoals een oud postkantoor en apotheek, die door het kunstcentrum een tweede leven hebben gekregen. Salmela promoot jong talent – meestal Fins en Russisch – door het promoten van een Finse Artist-in-Residence in Vyborg (Rusland) maar ook door het kunstcentrum in de wintermaanden ter beschikking te stellen van artist-in-residence. Aan het eind van de residentie is er gelegenheid tot presentatie van het werk in het kunstcentrum Salmela. De expositie duurde van 10 juni tot 7 augustus en in deze tijd hebben 28.000 mensen de tentoonstelling bezocht. Een knappe prestatie.
Bij het binnenkomen van het hoofdgebouw kunstcentrum, word je in de eerste ruimte ontvangen door de poëtische schilderijen van Unto Koistinen (1917-1994) en de beelden van Laila Pullinen (1933).
Daarna vervolgt de expositie met de kleurrijke schilderijen van Sinikka Kurkinen (1935) en de mooie beelden van Jari Juvonen (1963).
In de gang naar de bovenverdieping hangt het dromerige en poëtische werk van Kristiina Sario (1979). Vorig jaar had ze ook werk in Salmela hangen. Nu op een wat groter formaat.
Op de bovenverdieping nog een oude bekende. Fantastisch mooi nieuw werk van Asta Pajunen (1982).
Verder was er werk te zien van Terhi Kaakinen (1979) en Markku Laamanen (1971).
En Maria Laine (1983).
De expositie ging verder in de overige gebouwen op het naastgelegen terrein. In de oude apotheek was het werk te zien van Ulla Rantanen (1938) van haar periode in Vyborg.
Tussen deze schilderijen het verfijnde werk van Johanna Häiväoja (1960).
Het werk van Jari Rönkkö (1983) was vorig jaar ook te zien. Ik blijf het werk fascinerend vinden.
Na dit schildersgeweld weer verfijnd werk van Inari Krohn (1945)
Verder was er werk van Janne Nytorp (1977),
Ville Laaksonen (1978),
Juha Kuosmanen (1981),
En Jan Neva (1974).
In het oude postkantoor werd je begroet door het werk van Sini Anttila-Rodriquez (1973). Let in het werk vooral op de kleine poppetjes, doodshoofden en andere elementen die tussen de bloemen verstopt zijn.
Teemu Korpela (1980) schildert naakten die net ontwaakt zijn.
Het industriële werk van Ville Räty (1980) vult de volgende 2 ruimten.
Waarna het werk van Jesús Ángel Bordetas volgt. Vorig jaar was ook al werk van hem te zien.
Met de hekkensluiter Jussi Halonen (1990).
In de bijgebouwen was nog werk te zien van:
Zamuel Hube (1977)
Katerina Dorhova (1983)
En Vesa Syrjänen (1971).
[Nogmaals dank je wel Ilse voor de enorme hoeveelheid afbeeldingen! Fijn eens te zien wat er buiten Nederland zoal gebeurt!]
Laat een reactie achter;