De residenten op de Rijksakademie hebben een lastige periode achter de rug. De plannen voor het 150-jarige jubileum vielen in het water. De nieuwe residenten kwamen vrijwel direct bij aankomst in de lockdown terecht van 2020. De mensen die er voor het tweede jaar zaten werden geconfronteerd met een heel andere residentie. De werkplaatsen kregen alternatieve schema’s, advisors kwamen op digitaal atelierbezoek etc etc. Ook de onthullingen in de NRC van een oud-resident hebben bij de organisatie veel losgemaakt. Dat er nu dan toch eindelijk weer Open Studio’s zijn mag dan ook een klein wonder heten. Vanaf vandaag zet de academie voor maar liefst elf dagen haar deuren open voor het publiek.
De gevolgen van het afgelopen jaar zijn nauwelijks expliciet aanwezig. Een enkeling verwijst naar 2020. Daar waar andere edities de Rijksakademie meer een productiehuis leek dan een plek voor reflectie en ontwikkeling, lijkt dat nu juist wel het geval te zijn. Het aantal grote statements is spaarzaam en veel presentaties lijken het atelier-gevoel te omarmen. Meerdere atelier tonen aantekeningen, tekeningen, schetsen, boeken etc etc. Dingen die misschien niet af zijn, of wel. Geen spierballenwerk, wel tonen met welke vragen de kunstenaar bezig is.
De bezoekers krijgen dus veel meer een inkijkje in waar de kunstenaar mee bezig is, een ook de twijfels die daarbij horen. Echte open studio’s dus, niet alleen maar het visitekaartje voor de buitenwereld. Dat maakt dit niet de meest spectaculaire presentatie, maar misschien juist wel een oprechte en waarachtige die veel harder nodig is.
Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal om diverse redenen opviel. Lang niet alle presentaties laten zich fotografisch passend vastleggen overigens, dus daar mag je fijn zelf voor een blik werpen bij de Rijksakademie zelf.
De Open Studio’s vinden plaats van 17 tot en met 27 juni bij de Rijksakademie te Amsterdam.
Laat een reactie achter;