Het is alweer de laatste editie van Leerling/Meester van 2012. Een seizoen waarbij veel afstuderende kunstenaars van diverse academies worden gekoppeld aan een kunstenaar die optreedt als een meester. Ik wil even benadrukken dat veel kunstenaars dus bij Kunstpodium T voor het eerst buiten hun vertrouwde academie tentoonstellen en direct een netwerk kunnen opbouwen dat verder gaat dan hun eigen stad. De kansen die een dergelijk project teweegbrengt kunnen enorm zijn. Volgend jaar is er weer een nieuwe reeks van maar liefst 17 edities onder curatorschap van Iris Bouwmeester.
Maar nu dus de laatste editie onder leiding van Sema Bekirovic (1977), een kunstenaar die met haar CV met recht een meester genoemd mag worden. Het is al snel duidelijk binnen de tentoonstelling dat haar inhoudelijkheid als kern is genomen bij de keuze voor studenten, allemaal nemen ze een positie in de relatie van natuur versus de mens/cultuur.
Sema Bekirovic
Ada Avetist | Amsterdam
Robert van Luijk | Utrecht
Anne-Roos Radings | Rotterdam
Marjon van Westing | Den Bosch
Sofie van den Wittenboer | Tilburg
Ada Avetist
Zo maakte Ada Avetist een betonnen hoek, een menselijk ingrijpen dat toch vanuit een aards handelen voortkomt.
Sema Bekirovic
De meester maakt werk van een sneeuwvlok. Toch gek dat iets wat heel erg dicht staat bij 100% natuur, er zo wiskundig en rationeel uit ziet.
Marjon van Westing
Het werk van Marjon van Westing lijkt ook te gaan over een relatie tussen mens en cultuur en natuur. De kruizen op een berg en hoe die betekenis zich verhoudt tot een berg. De anomalie binnen de tentoonstelling is overigens ook van haar, een prijzenkast op Marktplaats. Geen idee hoe zich dat tot het andere verhoudt.
Robert van Luijk
Tot nog niet zo heel lang geleden, waren er in de westerse maatschappij nog inwijdingsrituelen. Dat begint met het dopen, dan de communie, dan beleidenis/vormsel. Althans, zo gaat het in de Christelijke kerk. De Joodse traditie doet het anders, maar de systematiek is vergelijkbaar, je wordt als mens ingewijd in het echte leven. Robert van Luijk ondergaat hier de inleiding tot Nederlands houthakker. Dat gaat gepaard met de nodige tribale vergelijkingen.
Sofie van de Wittevoer
Het werk van Sofie van de Wittevoer behoeft weinig uitleg, mag ik aannemen? Een hint voor degene die het echt willen weten.
Anne-Roos Radings
De kunstenaar die het meest buiten het cultuur-versus-natuur en de mens valt is Anne-Rood Radings die een performance laat zien van iemand die redelijk eenzaam de verjaardag viert op een niet zo prettige plaats. Een beetje een zure nasmaak, het is helemaal niet feestelijk en doet aan als een life gone wrong met teveel alcohol.
Bovenstaand is allemaal nog tot volgende week zondag te zien bij Kunstpodium T, en dan is het weer 1 november voordat er een nieuw seizoen begint. Over een week beginnen overal de eindexamens en gaan we zien wat al die studenten van dit jaar ervan gemaakt hebben.
Laat een reactie achter;