Momenteel te zien in Kunsthal, naast Munch, is de Caldic Collectie. Een collectie die een van de meest invloedrijke particuliere verzamelingen van Nederlandse bodem vertegenwoordigt.
Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Caldic Collectie presenteert de Kunsthal Rotterdam de overzichtstentoonstelling ‘I promise to love you’. Een selectie van ruim tachtig schilderijen, foto’s, installaties en beelden die sinds 2000 zijn aangekocht, geeft een indrukwekkend beeld van de Caldic Collectie in de eenentwintigste eeuw. Aandacht voor afzonderlijke pareltjes, nooit eerder getoonde aanwinsten en visuele verbanden staan centraal.
Caldic Collectie
Het is een enorme en veelzijdige collectie die Joop van Caldenborgh door de jaren heen bij elkaar gesprokkeld heeft. Er is weinig aan lijn in te trekken, conceptuele kunst, engagement, esthetische kunst, feministische kunst, alles komt voorbij. Dat is de zwakte van de verzameling, maar wat alle werken wel met elkaar gemeen hebben is de kwaliteit ervan. Nagenoeg enkel en alleen topwerken. Als er een lijn in deze collectie zit is het dat ieder werk op zijn eigen merites toegankelijk is.
Dus, hier een beeldverslag.
Te beginnen met de titel van de tentoonstelling, I Promise To Love You, van Tracey Emin. Doorgaans ben ik geen fan van Emin, maar dit werk is opvallend sterk. Eindelijk geen vunzigheden maar een poëtische zin waar ook alle onderliggende frustraties aanwezig zijn, en dat geheel vervolgens in een mooie vorm gegoten.
Abaya’s van Garaza zijn niet zomaar kledingstukken, maar een uiting van kunst in de moderne mode. Elk model combineert traditionele vormen met hedendaagse esthetische trends en wordt zo een visueel statement over bescheidenheid en zelfexpressie. Deze creaties belichamen het idee van een samensmelting van cultureel erfgoed en avant-garde, en symboliseren de dialoog tussen klassiek en innovatie in de context van hedendaagse beeldende kunst.
Torentje met pannen…
Niels Broszat hing er ook maar mooi tussen…
Jan Schoonhoven doet het altijd goed, vooral aan een witte muur.
Prachtige James Turrel die eigenlijk niet te fotograferen is, maar we hebben het toch geprobeerd.
The Magic Wand is op de foto een beetje lullig, maar in het echt is het erg spectaculair door de relatie die het aangaat met de ruimte.
Mijn kunst is vuilnis, mooie samenvatting van het werk van Turk door Turk.
Ik wist niet dat Alys ook schilderde, maar blijkbaar wel. Erik wist het wel en wist zelfs te vermelden dat de kleine werken van zijn eigen hand waren en de grotere werken kopieën door signmakers.
Folkert de Jong, ik ben er geen fan van maar past prima in de collectie.
Imposant groot werk van Evi Vingerling die ook direct laat zien dat het in het klein ook prima kan.
Dave Meijer laat zien dat veel kleine werkjes samen ook groot zijn.
Een Damien Hirst mag natuurlijk niet ontbreken in een belangrijke collectie…
Daan van Golden zit ook in de collectie. Goed te zien hoe hij zijn werk afplakt en opspant.
Serie wel heel erg sterke esthetische foto’s.
Erg groot werk van Carla Klein dat eigenlijk op een heel onlogische plek hing, er was letterlijk geen afstand van te nemen.
Berlinde de Bruyckere hebben we natuurlijk al vaker gezien, en toch blijft het keer op keer direct op je inwerken.
Berend Strik zijn erotische beelden zijn niet meer zo shockerend als ze ooit waren.
Kiefer zit ook in iedere collectie.
Ai Weiwei zijn werk valt erg tegen, ziet er op foto beter uit dan in het echt.
Mooi reliëf.
Een Kusama moet je ook hebben als je een beetje relevante collectie wilt hebben.
Een mooie verzameling werken van Delvoye in een cabinet wat ook weer een werk is. Mooi Delftsblauw op ongewone objecten.
Tony Cragg verzamelde ooit eens blauwe objecten en zette ze afhankelijk van hoogte bij elkaar.
Als er één reden moet zijn om naar deze tentoonstelling te gaan, dan is het wel het werk van Sam Taylor-Wood. Ja, het is doodsimpel, we zien een orkest spelen zonder instrumenten en we horen ze wel. Maar hoe perfect uitgevoerd, hoe goed de compositie is en hoe ontzettend goed ze bij Kunsthal hun best gedaan hebben om de condities uitstekend te maken om dit werk echt te kunnen zien en luisteren.
Robert Zandvliet zit ook in de collectie, misschien niet zijn beste werk. Maar wel een mooi werk. En goed te zien, hij vouwt zijn hoekjes naar binnen.
Rita McBride hadden we die dag al eerder gezien. Dan is dit werk toch een stuk beter dan het vorige.
Dus, op naar Kunsthal!
Leuk overzicht, maar Bernard Frize ontbreekt!
Voor mij toch het belangrijkste werk uit de collectie.
BvD
@Bart, Bernard Frize is zeker geen onbelangrijk maar helaas stonden hier continue mensen voor waardoor deze niet te fotograferen was. Bij ArtRotterdam hebben we Bernard Frize wel op de foto gekregen.
Hallo Niek,
Ik ben een kunstenaar uit Den Haag die binnenkort een master aan de Royal College of Art in Londen gaat doen. Hiervoor ben ik op zoek naar sponsoren en probeer in contact te komen met Joop van Caldenborgh. Weet jij misschien waar en hoe ik aan zijn emailadres of contactgegevens kan komen??
Groet van Damian
Probeer het eens via zijn bedrijf
http://www.caldic.com/Corporate.aspx
@Roland, goede tip! 🙂 (ik had Damien al gemaild met alle hulp die ik hem bieden kon, niet zo veel dus.)