Enkele kilometers zuid-oost van Haarlem ligt een klein dorpje met de naam Vijfhuizen. Daar is een oud fort te vinden die ooit nog eens onderdeel uit maakte van een verdedigingslinie.
Deze forten zijn van binnen grauw. Ook al zijn de wapens verdwenen, echt prettig is het er niet. De plafonds zijn erg laag en doordat alles van beton is, oogt het nog kleiner. Daarbij is licht er maar schaars. De weinige lampen die er hangen benadrukken eerder de benauwdheid dan dat ze voor wat licht zorgen.
Toch bevindt zich in dat fort een tentoonstellingsruimte. Kundig genoeg haken ze juist in op de beladenheid van de ruimte. Deze tentoonstelling heeft iets met totalitaire regimes, geweld, onderdrukking, sociale controle en de restanten ervan. Evenals Manifesta bewijst ook Kunstfort dat juist een beladen context werk sterker kan maken en rijker van betekenis. Hierdoor is de tentoonstelling erg geslaagd. Nergens wordt werk ingezet ter illustratie en vullen ze elkaar aan in hun grimmige sfeer. Zo zet het werk van Jonas Staal in Zagreb een erg beklemmende sfeer. Of doet het werk juist het tegenovergestelde ervan zoals het werk van I’Anson en Pailthorpe die bijna luchtig zijn. Die werken blijken dan inhoudelijk aan te sluiten of meer in het wat er te zien is.
Een interessante plek waarvan ik hoop dat ze vaker inzetten op kunst die op een bepaalde manier aansluit bij de ruimte.
Aanstaande zaterdag (morgen de 8e dus) is er een evenementenavond met 2 performances (van Ter Braak en I’Anson) en een uitgebreide toelichting van de curator Saskia Monshouwer.
Ondertstaande film heb ik niet afgekeken (duurt een uur) maar gaat over de mens in relatie tot de techniek, erg boeiende film.
De tentoonstelling is nog te zien tot en met 16 september in Kunstfort te Vijfhuizen en is goed te combineren met een bezoek aan Haarlem en de Hallen (waarover later meer).
http://www.dewitteraaf.be/artikel/detail/nl/3545 Een erg fijn artikel over dat werk van Decostere, zeker de moeite waard!
@Emiel, Thanks voor de tip, ga ik lezen.