Dit weekend zijn er de Open Studio’s van het HISK. Alle deelnemers die twee jaar lang freewheelen op het HISK laten zien waar ze zoal mee bezig zijn. Het HISK is bij uitstek het instituut dat de afgelopen jaren blijk gaf van het opbouwen van duurzame praktijken voor kunstenaars. Niet zo zeer het werk, maar juist het ontwikkelen van het kunstenaarschap staat centraal. Dat is ook niet zo heel vreemd. De helft van de beschikbare ateliers is simpelweg te klein om grote werken te maken. Zodra je er een tafel in zet is ruim de helft van het atelier gevuld. Daar waar de fysieke ruimte ontbreekt, dient die gecompenseerd te worden voor een mentale.
In het tweede jaar krijgen de deelnemers echter veelal een groter atelier en is er wel die ruimte. Het is dan ook interessant om te zien dat kunstenaars in het tweede jaar vaak groter werk maken dan daarvoor. Het is ook niet vreemd, een grotere ruimte maakt dat er plek is voor groter werk. Maar misschien ook wel de nood om die grote ruimte te vullen.
Een bezoek aan het HISK is altijd een aangename aangelegenheid. Het is dit jaar niet veel anders. Hier volgt dan ook een beeldverslag van wat er zoal te zien is.
De Open Studio’s van het HISK te Gent zijn nog de 20e en 21e te bezoeken.
Een aantal kanttekeningen van mijn kant. Het zijn zowel eerste jaars als tweede jaars kunstenaars die hun werk presenteren. Uit je tekst zou je kunnen opmaken dat het alleen om de tweede jaars gaat.
Ten aanzien van de atelierruimte. Voor de eerste jaars is die inderdaad behoorlijk klein. Na het eerste jaar verhuizen ze echter naar de overkant van de gang en die ruimtes zijn aanzienlijk groter. Ik denk dat menig kunstenaar er jaloers op zou zijn. Als je echter echt groot werk wil maken, tja dan wordt het lastig