Op het randje van nihilisme, maar toch met een sprankje hoop. Het is nonchalant maar niet willekeurig. De letters die er in de ruimte staan vormen woorden maar die zijn absoluut niet te lezen, of misschien is dat ook wel absoluut niet de bedoeling.
Het werk van Jack Pierson(1960) maakt daarom indruk. Niet omdat het groot is, maar ook omdat het groot is als een gebaar, een staat van zijn. Het spreekt iets uit en ondermijnt het direct. Alsof hij na het uitspreken van een zin deze weer zachtjes terugneemt, wetende dat wat gezegd is reeds gezegd is. De teksten die Pierson maakt zijn niet voor niets samenraapsels van diverse letters uit verschillende borden. In zekere zin maakt hij een statement maar laat ook direct een soort willekeur zien, de tekst was niet waardevol genoeg om er letters voor uit te zoeken die wel 1 geheel zijn. En toch worden het gehelen doordat ze zo getoond worden. Afijn, een heel mooie presentatie die zit tussen wel een statement maken en anderzijds totaal nihilistisch zijn.
Was te zien bij Galerie Thaddaeus Ropac te Parijs.
Mooi werk. Maar hoezo nihilistisch? De tekst van de galerie vertelt ook een heel ander verhaal.
@Eric, Met nihilisme bedoel ik dat het werk geen betekenis heeft. Het ontkent zelfs bijna zichzelf, het statement is hetgeen wat rest. Dat statement lokt weliswaar meerduidigheid uit, maar dat is juist het spel wat het daarmee speelt. Hoop dat dat iets verduidelijk met wat ik bedoel nihilisme in deze context.
De tekst van de galerie lees ik niet (zeer zelden uberhaupt), ik lees wel wat de kunstenaar op zijn eigen website te zeggen heeft. Galerieteksten zijn er toch vaak vooral om werk aan te prijzen en om te laten zien hoe belangrijk de kunstenaar is om zo het werk te verkopen.
@Niek, Je hebt een punt v.w.b. de tekst van de galerie. Is inderdaad vaak een mooi gepolijst verhaal. Maar wel vaak zelf eerst door de kunstenaar aangeleverd, waarna opgepoetst. Ik kon overigens nergens een site van Pierson en zijn eigen statement vinden.
@Eric, Een statement van Pierson is op zijn eigen website niet te vinden. Maar als je alle teksten die er te vinden zijn bij diverse galeries, wikipedia, zijn eigen presentaties op youtube etc, kom je een heel eind. Het begrip nihilisme wordt overigens nergens gebruikt, dat is ook niet gek want dat heeft een negatieve connotatie terwijl dat helemaal het geval niet hoeft te zijn.