Kan een abstracte entiteit samengaan qua betekenis met een figuratieve? Zou een monochroom gelijkwaardig gesteld kunnen worden aan een werk met een grid en vervolgens ook nog met een werk wat figuratief is?
Stel dat je dat inderdaad zou doen, dan heb je te maken met een flinke stapel factoren die aan elkaar onderhevig zijn. Een abstracte entiteit heeft namelijk een bepaalde concentratie die doorgaans niet rijmt met een figuratieve entiteit. Dat rijmen van die twee entiteiten komt dus best nauw samen op formele gronden zoals kleur en formaat. Als je die entiteiten wilt combineren tot 1 werk zit je al snel met het probleem dat de concentraties van de verschillende elementen wringt op een niet intentionele manier. Oftwel, dat is nogal een uitdaging om die entiteiten te combineren tot een gebalanceerd geheel
Dat is de uitleg waarom ik waardering heb voor het werk van Bert Loerakker (1948). Het combineren van zowel monochromen met aspecten die figuratief zijn tot een enkel werk is niet eenvoudig. Het werk slaagt daarom ook lang niet altijd even scherp, wat dus ook absoluut niet gek is gezien de moeilijkheid ervan. Dat Loerakker dan op dit moment niet heel radicaal werk maakt zit hem waarschijnlijk ook in het feit dat het redelijk recente ontwikkeling is in zijn oeuvre dat hij die entiteiten in 1 werk combineert. Ik ben benieuwd hoe dit zich over een paar jaar manifesteert.
Naast het werk van Loerakker is er ook sympathiek werk in brons te zien van Bart Keltholt (1946). Ondanks het kleine formaat hebben de werken een monumentale kwaliteit. Ze hadden ook gigantisch groot kunnen zijn maar hebben het formaat niet nodig om een gewicht te hebben.
Deze tentoonstelling is nog tot en met 10 maart te zien bij galerie Roger Katwijk te Amsterdam
Die combinatie vind ik mooi aanwezig bij werken van Jan van der Pol!
@Thomas, Ja, sterk werk ook! Moet eerlijk bekennen zijn werk wel te kennen, maar niet in die vorm (heb werk van hem gezien bij Kunstfort, daar waren die combi’s echter niet der mate helder aanwezig).