De afgelopen jaren (2012 uitgezonderd) heeft Willem de Kooning Academie niet bepaald goede indruk gemaakt. Dat komt omdat de academie haar studenten niet heel serieus leek te nemen in hun kans om een goede eerste indruk te maken. Afgelopen jaar was dat het dieptepunt met eindexamenpresentaties in een donker kantoorgebouw op donkere iele houten wandjes.
Dit jaar zijn de presentaties verdeelt over 4 gebouwen (die dicht bij elkaar liggen) waaronder Roodkapje wat toch een redelijk bekend kunstpodium is. De context is nog altijd niet de white cube zoals bij veel eindexamens het geval is, maar het is al een hele verbetering.
Tevens lijkt de academie naar een nieuw onderwijs systeem te gaan waarbij studenten niet zo zeer afstuderen als grafisch vormgever, of illustrator, of als beeldend kunstenaar, maar meer te werken vanuit de structuur van waaruit de student wil werken. Er is gekozen voor Autonomous, Social en Commercial Practice. Niet het medium, maar de omgang met het werk voordat het werk gemaakt wordt is het uitgangspunt. Dat klinkt vaag maar lijkt een positieve ontwikkeling waarbij het niet zo zeer om het medium meer gaat, maar dus naar de manier waarop je wilt werken. Hierdoor wordt je als maker in deze minder gebonden aan het medium en zit je dus niet 4 jaar met een fotografie-studie opgescheept terwijl je er halverwege achterkomt eigenlijk eerder beeldhouwer te zijn. Vanuit deze uitstroom-profielen kan dat prima. Net zoals een illustrator ook filmpjes kan maken of een grafisch vormgever kan zijn.
Bonuspunten wat dat betreft voor de academie. Toch lijkt de spoeling beeldende kunst van dit jaar aan de dunne kant, zelfs voor Willem de Kooning. Veel studenten lijken nog net een half jaar nodig te hebben om daadwerkelijk uitspraken te komen. Veel werk lijkt op een bepaalde richting te wijzen maar is nog zo bescheiden gedaan (zowel in formaat als simpelweg de precisie) dat niet duidelijk is wat het dan wel precies is. Het gevolg is dat het over komt als twijfelend en middelmatig. Misschien is dat een probleem van deze lichting qua studenten, maar het zou ook kunnen liggen aan de wisselende onderwijsstructuur.
Hier een beeldverslag van kunstenaars die om diverse redenen opvielen. Voor grotere afbeeldingen klik je op de foto’s.
Dit omdat het zowel eenvoudig is als ontzettend sterke beelden oplevert
Het zesluik van Dirk Hardy laat zich niet in 1 foto pakken. Dat deed hij zelf overigens ook niet, ieder beeld is een combinatie van meerdere foto’s. Ieder deel toont hoe de geschiedenis van de dictatoriale ideologie zich herhaalt. Van deze jongen gaan we meer horen in de toekomst.
Veel schilderwerk was er niet, wat er was was vaak niet erg opmerkelijk. Toch weet het werk van Lisette Schumacher wel te beklijven ondanks het bescheiden formaat. Door het gebruik van de harde lijnen wordt het esthetische gebaar net op scherp gezet waardoor er zowel compositorisch als sferisch een boeiend beeld ontstaat.
De potentie van een lege kavel;
En de potentie van het kleine subtiele gebaar als een statement:
Eindexamen expositie van Willem de Kooning is nog te bezoeken tot en met deze zondag.
Kom langs bij de AKI ArtEZ Enschede, zeker indrukwekkend!
@Juke, staat in de planning, maar ik kan niet alles tegelijk 😉
Er is ook een vijfde locatie! Op het nieuwe station van Rotterdam presenteert Autonoom Beeldende kunst zelfstandig een expositie.
@Solange, Dat las ik inderdaad in het programma-boekje nadat ik in de trein was gestapt op spoor 3. Jammer maar helaas, ik kom niet meer in Rotterdam voor de 11e (Piet Zwart BK in Tent).
Waarom is autonoon beeldende kunst aan de dunne kant als je het niet eens gezien hebt?
De vraag moet zijn, hoe komt het dat ik welwillende bezoeker het wist? Perry de Man vorig jaar had dat wel goed in de gaten toen hij zelfstandig iets organiseerde, die was niet vergeten dat duidelijk te communiceren en uitnodigingen te versturen. Bij deze, welkom in de echte wereld.
Zoals je al schrijft, hebben wij inderdaad veel last gehad van de wisseling in onderwijsstructuur. De vele schriftelijke ‘bijzaken’ hebben tijd gestolen die gebruikt had moeten worden om werk te maken. Ten minste drie maanden, maar misschien inderdaad wel een half jaar, ‘achterstand’ is hiervan een gevolg. Heel jammer dat je niet naar onze expositie op het centraal station kunt komen. Dat is echt de plek waar wij ons hart en ziel in hebben gestoken. Op http://nomoreartschool.tumblr.com kun je de foto’s bekijken van deze expositie.
@Emma, dat verbaasd me inderdaad niets. Het is spijtig dat de studenten daar de dupe van zijn maar helaas is dat ook onoverkomelijk bij dergelijke wijzigingen. Die achterstand halen de studenten die verder gaan wel snel genoeg in, maar voor de eindexamenpresentaties, die toch je eerste visitekaartje zijn naar de buitenwereld, kan dat net het verschil maken tussen direct aan de slag kunnen of eerst nog een paar jaar ploeteren.
Jammer dat jullie je hart en ziel in een tentoonstelling hebben gestoken die blijkbaar niet duidelijk gecommuniceerd is (zowel op de kaart waar die niet op staat als de afwezigheid aan uitnodigingen zoals vorig jaar door oa Perry de Man). Ik heb niet de mogelijkheid om nog eens naar Rotterdam af te reizen, die heeft immers haar kans gehad en er zijn nog een stuk of 15 andere academies die ik deze week wil bezoeken.
De communicatie had inderdaad beter gekund. Hoewel we wel in het programma boekje van de academie stonden en op verschillende websites (zoals weownrotterdam en kunstinzicht) is het bij uitnodigingen misgelopen. Gelukkig zijn via de wegen die wel succesvol waren vele interessante en belangrijke mensen op ons af gekomen. Dit is echter een goede les voor de toekomst.
Met de link naar de foto’s probeerde ik geen bezoek te forceren, er is immers heel veel te zien deze tijd van het jaar. Bovendien breken wij na morgen onze expositie af. Het was slechts een aanbod van een mogelijkheid om tot een breder inzicht te komen van ons werk.
Wat betreft het visitekaartje, voor de meesten van ons was dit niet de eerste expositie en zeker ook niet de laatste op de agenda.
@Emma, goed te horen dat er in elk geval nog herkansingen komen 😉 in een andere context maar even zo goed. Keep me posted!
eindexamen expositie op 5 lokaties, ja en verder???
geef a.u.b. de adressen van de gebouwen door!!
en de precieze plaats op het centraal station!
Angeline Rosendaal