Zoals eerder gezegd zijn de academies in Vlaanderen anders dan in Nederland. Hier studeren bachelors niet af met een eindexamen presentatie, maar bij hun Masters. Ook zie je dat in Vlaanderen in het algemeen een grotere nadruk ligt op de formele kwaliteiten van de werken en minder op de ontwikkeling van de inhoudelijke uitgangspunten. Dat is bij Sint Lucas niet heel veel anders maar er zijn wel duidelijk aanwijsbare verschillen.
Allereerst zie je direct dat er geen mediumspecifieke afstudeerrichtingen zijn. Hier is geen afdeling schilderkunst of in situ, enkel autonoom beeldende kunst. Direct zie je hier dus ook niet die duidelijke afscheiding en mediumspecifieke ontwikkeling. De mensen die hier schilderen kunnen wel schilderen, maar missen ogenschijnlijk net dat ene beetje extra scherpte vergeleken met KASKA. Daar tegenover staat wel dat het minder lokaal aandoet omdat het discours dus ook breder is, kunstenaars trekken hier meer hun eigen plan dan ogenschijnlijk bij KASKA gebeurt. Helaas is het wel zo dat ook hier de inhoudelijke uitgangspunten minder scherp geformuleerd worden in het werk dan bijvoorbeeld Masters in Nederland. Conceptueel denken van de kunstenaars is vaak tamelijk anekdotisch van aard en dat maakt veel werk, samen met de niet altijd even overtuigende uitwerking, vaak niet overtuigen.
Maar, voordat het allemaal kommer en kwel lijkt. Talent is er zeker te vinden. De kunstenaars die een sterke attitude hebben ontwikkeld weten duidelijk hun praktijk te representeren en zo ook te overtuigen. Misschien niet per sé met al het werk, maar het toont een potentie aan voor werk dat nog kan komen.
De Masters bij Sint Lucas van Antwerpen zijn nog tot en met deze zondag te zien.
Laat een reactie achter;