Eindexamen exposities zijn exact dat, het schoolgebouw is tijdelijk een white cube waarin in iedere ruimte een ander potentieel oeuvre te aanschouwen is. Iedere exposant is net afgestudeerd en probeert nu voor een groter publiek te laten zien waar die afgelopen vier jaar goed voor zijn geweest. Maar, de beeldende kunst afdeling van Sint Joost vind dat het anders moest dit jaar.
C-Section is een tijdelijk collectief waarin de studenten het afgelopen jaar samen hebben gewerkt aan een musical als structuur voor hun eindexamen. Geen droge presentaties van werkjes aan de muur, maar vijf actes en een lading props. In die actes die elk een uur tot anderhalf uur duren krijg je een inkijk in de praktijken van de kunstenaars. Wie die wilde zien moest echter wel tijdig een kaartje gekocht hebben, en met dus 5 aktes om grip te krijgen op het geheel bleek een totaal overzicht een onmogelijke opgave.
Het moest dus anders. Maar ten behoeve van wat dan? Voor het publiek is het duidelijk niet het meest toegankelijke. Wie talent komt scouten zal even achter zijn oren moeten krabben. Maar, voor de studenten is het heel begrijpelijk. Niet alleen is er de vertaalslag van een beeldende positie gegoten naar een performatieve vorm, maar ook het samen optrekken. Het idee van het collectief terwijl juist de beeldende kunsten een individuele aangelegenheid zijn is verfrissend op zo’n eindexamenpresentatie. Met pakweg 2400 nieuwe kunstenaars ieder jaar ben je heel alleen, maar in een groep van 27 heb je wellicht al meer in te brengen. Niet uit strategische overwegingen, maar als sparringspartners voor dialoog.
De musical is waarschijnlijk niet de meest inzichtelijke, al is het maar omdat het duidelijk geen acteertalenten zijn. Maar zeer zeker de meest opvallende eindexamen presentatie dit jaar. (meer informatie over de musical vind je hier)
Elders in het pand waren natuurlijk wel reguliere presentaties te zien van andere studierichtingen.
Een van de andere hoogtepunten van dit jaar is de AI installatie waarbij de data van bezoekers wordt omgezet tot parameters die het brein van het werk maken.
Dank je wel voor het artikel! mooi geschreven. ik wil een van de foto’s waar ik op sta gebruiken voor mijn tumblr, klopt dat Niek Hendrix ook de fotograaf is? Ik wil naast jullie website ook zijn naam vermelden. Alvast bedankt!
@Melissa,
Dank voor je bericht. Credits hoeven niet per sé maar altijd zeer gewaardeerd 🙂 Veel succes in de toekomst.
groeten N