De Rietveld, het is voor veel mensen die een Eindexamen Expositie bezoeken de enige bezochte academie. Dat is jammer want het levert een heel vertekend beeld op waar kunstenaars van nu mee bezig zijn.
De Rietveld is een academie die zich vooral met de verschijningsvormen van kunst lijkt bezig te houden. Je ziet wat de modes zijn, je ziet welke taal er gebezigd dient te worden en je ziet wat voor soort concepten er nu bij horen. Een groot deel van de kunstenaars weet weinig te melden dan oude wijn in nieuwe zakken. En nee, dat is dus lang niet op alle academies het geval. (Heel vreemd is dat ook niet, er studeren op de Rietveld veel meer beeldend kunstenaars op dan op de meeste andere academies, je hebt dan dus ook meer middelmatigheid simpelweg omdat het er veel meer zijn dan bijvoorbeeld Maastricht waar het er slechts 10 zijn)
De Rietveld staat in Amsterdam en dus zien velen niet meer dan alleen de Rietveld. Dus al die andere kunstenaars die op een heel andere manier in hun studie zitten zijn voor velen een blinde vlek. Er is meer onder de zon dan Amsterdam.
Gelukkig hebben in elk geval curatoren en galeriehouders de laatste jaren ontdekt dat er bijvoorbeeld in Utrecht en Den Haag interessante dingen gebeuren. Maar hierbij ook het pleidooi om eens te gaan kijken in Maastricht, Arnhem, Enschede, Groningen, Den Bosch en Breda. Prima academies waar misschien niet zoveel hype omheen te vinden is, maar minstens even interessante kunstenaars rondlopen.
Hier volgt een beeldverslag van wat er op de Rietveld zoal dit jaar op viel. Zoals altijd kun je op de foto’s klikken voor grotere versies.
Wat jammer Niek, dat je elk jaar toch weer zo negatief over de Rietveld schrijft. Natuurlijk ben ik het met je eens dat er op de andere academies in het land interessante dingen gebeuren. Ik ben daarom ook reuze blij dat je hiervan zo uitgebreid verslag doet op LostPainters, maar dat is toch geen reden om de Rietveld zo af te kraken?
Zelf heb ik dit jaar drie dagen op de Rietveld vertoefd. Een keer bij de officiële opening waarvoor ik (als op leeftijd zijnde vrouwelijke alumnus van DOGtime) de eer heb om jaarlijks te worden uitgenodigd (altijd een feestje) maar ook twee dagen daarna om mee te doen aan de masterclasses kunstkritiek en interview onder leiding van Lucetta ter Borg, vermaard schrijfster, essayist en kunstredacteur, onder meer bij Volkskrant en NRC die haar sporen op dit gebied meer dan verdiend heeft.
Maar fijn, dat je toch een beeldverslag van de Rietveld graduationshow hebt gemaakt dat we op LostPainters kunnen zien. Ondanks die drie dagen heb ik kennelijk toch nog een aantal werken gemist en dat manco vul jij maar mooi aan. Mijn oprechte dank daarvoor.
Ik vind, in tegenstelling tot jou dus, de Rietveld wel sprankelend en origineel. Ontroerend ook het werk Taciturn van Tjacco Bakker (dagopleiding designLAB) in de tuin, met muren die omhoog en omlaag gingen, waardoor je een beschermend nestje om je heen kon creëren als dat nodig was. Hard nodig in deze barre onstuimige tijden.
Maar ik was ook onder de indruk van het werk ‘Fantasy Water’ van Yunting Zhang, genomineerd en terechte winnaar van de Gerrit Rietveld Academy Award. Ik heb haar geïnterviewd, net als Boyan Montero, van wiens werk ‘Only the Sun comes up for free’ ik oprecht blij werd. Hij is jammer genoeg niet in de prijzen gevallen.
Ook het werk ‘De Donker & andere verhalen’ van Hava Özbas sprak mij erg aan. Het deed me denken aan de kunst van William Kentridge. Reden waarom ik haar prachtige boekje heb gekocht.
Graag wil ik volgend jaar eens een keer met je meelopen om ter plekke jouw kritieken aan te horen. Gewoon, omdat ik het reuze interessant vind om ter plekke te horen waar jij je oordeel op baseert…
Meer info op:
http://www.oeroek.nl/blog/2019/07/06/interview-met-yunting-zhang/
http://www.oeroek.nl/blog/2019/07/06/kunstkritiek/
@Ans,
Dank voor je uitgebreide reactie.
Afkraken zou disproportioneel negatief zijn, daar heb ik geen enkele reden toe. Maar we hebben in Nederland meerdere academies en die kun je met elkaar vergelijken. Uiteraard wil dat niet zeggen dat er geen interessante en originele kunstenaars te vinden zijn op de Rietveld. Wel zijn er tendenzen aan te wijzen in relatie tot al die andere jonge kunstenaars op andere academies en dan valt op dat het op de Rietveld verhoudingsgewijs opvallend minder zijn dan Maastricht.
Dus welke academies naast de Rietveld heb je dit jaar bezocht?