De academies van Antwerpen zijn een groot contrast met die van Nederland. De studenten die hier nu hun werk tonen hebben zojuist hun master gehaald. De bachelor haalden ze eerder al. In die bachelor krijgen ze aanvankelijk heel technisch onderwijs. Ze worden bijvoorbeeld onderwezen in anatomie en schildertechnieken. In Nederland wordt dat veelal als reactionair en zinloos beschouwd en ligt de nadruk op een conceptuele en eigenzinnige ontwikkeling.
Op de Vlaamse academies zie je inderdaad verhoudingsgewijs minder sterk conceptueel denken en veel meer formele kwesties in het werk. Maar doordat die technische basis goed ontwikkeld is, zie je ook dat veel aanstormende kunstenaars over een goede basis beschikken om hun praktijk verder te ontwikkelen. Hier geen goede ideeën maar een jammerlijke uitvoering, het zijn vooral vaak formeel goed uitgevoerde werken die soms wat eendimensionaal aandoen. Soms komen ze daar mee weg, soms niet.
De Koninlijke Academie voor Schone Kunsten heeft als één van de weinige academies nog traditionele afstudeerrichtingen onderverdeeld in media. Dat maakt in dit geval een academie die vrijwel ieder jaar bijvoorbeeld een sterke lichting schilders aflevert. Het discours vanwaaruit gestudeerd wordt is dermate gefocused dat er sneller keuzes gemaakt worden. Het nadeel is wel, dat er daarmee eveneens een heel specifiek discours ontwikkeld dat provinciaal aandoet. Soms is dat geen enkel probleem en komen ze daar mee zonder kleerscheuren mee weg, maar in een aantal gevallen wordt het een herhalingsoefening van bekende formele ingrepen.
Hier volgt een beeldverslag van wat er zoal opviel om diverse redenen. Zoals altijd kun je op de foto’s klikken voor grotere afbeeldingen.
Op Sint Lucas gaat het er echter heel anders aan toe bij vrije kunsten en wordt er de nadruk gelegd op concept en een eigen artistieke ontwikkeling dan techniek. Het verschilt erg per school in Vlaanderen.
@Anoniem (we prefereren hier dat mensen gewoon hun naam gebruiken), maar daarover dus later meer ;-).
Excuses ik wilde enkel een generalisatie rechtzetten
Groet
Anoniem