Dat alledaagse dingen door een oplettend oog getransformeerd kunnen worden is niets nieuws. Hele oeuvres van geschilderde stillevens en straatfotografen zitten vol met dergelijke onderwerpen die soms subliem worden. De kundigheid zit niet zo zeer in een enkele vondst, maar juist in een grote concentratie van momenten waarin het banale wordt uitgelicht en iets bijzonders wordt.
Je kunt het ook anders zeggen. Hoeveel apen heb je nodig om per ongeluk een werk van Shakespeare als eindresultaat te krijgen? Geef een aap een fototoestel en uitzonderingen daargelaten levert dat over het algemeen geen goede foto’s op.
Misschien zit het dus niet zo zeer in de hoeveelheid en dan de selectie, maar een helderheid van geest om die selectie voor het proces te maken. Immers, als een aap de kans krijgt om miljoenen foto’s te maken zit er vast een goede tussen. Die keuze wordt echter niet gemaakt door diezelfde aap, maar door degene die hem die camera gaf.
Ik weet niet hoeveel Joris Broekhoven (1989) en Marie Reintjes (1990) maken om tot deze tentoonstelling te komen. Stuk voor stuk zijn het raak getroffen beelden. Het zijn geen gelukstreffers maar structureel zie je hier mooie vondsten die zijn omgetoverd tot sympathieke werken. Geen grote gebaren, maar juist kleine alledaagse momenten net even op het juiste moment gezien.
Laat een reactie achter;