Erik en ik bezochten afgelopen woensdag (@CentraalMuseum) Centraal Museum. De tentoonstelling Recht Voor Zijn Raap kun je hier bekijken.
Op Papier
De naam van de tentoonstelling geeft eigenlijk de essentie weer, het zijn werken op papier. Dat is zo ongeveer de enige voorwaarde aan de werken die er te zien zijn. Het gaat om een selectie uit de verzameling tekeningen van de provincie Utrecht. Die stoppen naar 25jaar keurig ieder jaar hedendaagse tekenkunst te kopen. Dus een goede aanleiding om eens het een en ander te laten zien.
De tentoonstelling is, om het wat ordelijker te maken en toegankelijker, opgedeeld in thema’s. Niet alle werk past even goed bij het thema, maar dat nemen we voor lief. Het bekende probleem van de verlichting is in dit geval geheel gerechtvaardigd. Niet alle papier kan even goed tegen te veel licht. Dat verklaard ook waarom er relatief veel glas voor de werken hangt. Dat waren de nadelen. Wat er wel goed is gedaan is de rest. Alle werken zijn keurig opgehangen en ook al hangt het soms opmerkelijk dicht bij elkaar blijven alle werken goed te bekijken. Dan hangen er wat bekendere en onbekendere werken. Het zijn niet alleen de makkelijke keuzes. De tentoonstelling is voor ons als schilders extra interessant omdat er ook veel schilders tussen zitten.
Jan Schoonhoven kennen we natuurlijk van zijn reliëfwerkjes. Zijn papierwerkjes zijn hetzelfde maar dan menselijker.
Ronald Ophuis maakte een gewelddadig portret. Zeer herkenbare stijl, prachtig werk.
Marlene Dumas hangt daar naast, een bijna groter contrast qua vorm is niet denkbaar binnen het papier medium.
En een mooi portretje van Erik Andriesse;
Die overigens zelf ook vertegenwoordigd is. Zijn schilderijen zijn prachtig, maar de tekeningen zijn misschien nog wel veel krachtiger. Ik had nog nooit zijn tekenwerk gezien en ben zeer aangenaam verrast.
Een ander topwerkje is natuurlijk Rene Daniels.
Armando, hangt misschien iets te sturend bij Landschappen. Denk dat hij zelf daar minder blij mee zal zijn.
Een van de grotere werken, super heftig beeld. Prachtig gemaakt.
Philip AKkerman, mooie tekeningen van het bekende onderwerk. Drie maal raden onder welk thema hij zit.
David Bade, wist niet dat hij ook tekeningen maakte. Past perfect bij de rest van zijn werk.
Hans Broek kende ik nog niet, maar zijn werk mag er zeker zijn.
Derk Thijs heeft een lekker geschilderd werk. Lekker groot. Over formaat gesproken, het viel op dat veel recenter werk ook veel groter was.
Jasmijn Visser met een wel heel mooi landschap. Prachtig gedaan.
Odijk hangt er ook met een landschap van een enorm ingezoomde boom. Het beeld is prachtig uitgewerkt en zou bijna abstract expressionistisch kunnen zijn.
Florette Dijkstra heeft een mooie collectie tekeningetjes (en 1 doekje) die samen 1 werk vormen. Het gaat over kunstgeschiedenis van 1 onbekende kunstenaar, (ben de exacte naam vergeten). Marlow Moss. (dankje Borre) Scherp werk met mooie aanleiding.
Het werk van Atelier van Lieshout is ook scherp…
Het werk van Sef Peeters was ons niet geheel onbekend. Maar zijn tekeningwerk is super! Krachtig beeld met mooie gelaagdheden.
Hans de Wit ook niet onbekend, prachtig gedetailleerde tekening. Zie de puntjes in de detailfoto die niet allemaal dezelfde kant zijn uitgeveegd.
Ten slotte Marcel van Eeden met een mooie verzameling.
Prachtige tentoonstelling. Je hebt nog 2 weken de tijd om zelf even te gaan kijken. Zeker doen.
Hellowa, dat donkere houtskoollandschap waar nu de naam ‘Jasmijn Visser – Cranach’
bij staat is van Renie Spoelstra. http://www.reniespoelstra.com
@Jordy,
Thanks, helemaal gelijk. Heb ik het verkeerde bordje gefotografeerd.
Ziet er nice uit ik ga kijku!!!
veel plezier mannen komend jaar!!
@Thomas,
Hey, leuk dat je ons ook volgt! Ja zeker doen, en wij vermaken ons wel komend jaar ;). Zie je aan het eind van de rit wel.