In hetzelfde gebouw als de eerder besproken Big Art Fair vind ook Collectors View plaats. Het is een gelegenheidsformatie van zes verschillende verzamelaars (opererend onder de volgende pseudoniemen Plancius Art Collection, The finest Amsterdam Contemporary Art Collection ever… , Art Collection Versteeg-Schotte, Sgabello Collection, Collection #04|07M59 en Capital C Art Collection) delen van hun collectie laten zien. Allemaal werk van het neusje van de hedendaagse zalm in het bekende galeriecircuit in Amsterdam. Vrijwel alle kunstenaars hebben gezeten op de Ateliers of de Rijksakademie.
Laat voorop gezegd hebbende dat het een genereus gebaar is om werk uit hun privécollectie te tonen aan een groter publiek. Het is vanuit de liefde voor hetgeen ze aangekocht hebben om dat te willen delen, ze hadden het ook allemaal lekker voor zichzelf kunnen houden. Er is duidelijk hard gewerkt om er iets van te maken door bijv twee curatoren aan te stellen om het allemaal netjes in te richten en keuzes te maken.
Maar, en dat is best een grote maar, wat is het meer dan een verzameling werken uit verschillende verzamelingen? De tentoonstelling als geheel is weinig meer dan een bloemlezing aan wat er zoal in Amsterdam in bepaalde kringen het goed doet. Het is fijn om bepaalde werken te ontdekken en qua kwaliteit van individuele werken is er niets op aan te merken. Sterker nog, er zijn genoeg werken waarvan je je afvraagt hoe dat in een huiskamer er uit ziet. (Denk bijvoorbeeld aan de ijskoude compressor van Sema Bekirovic, dat is een flinke gasrekening er tegenover? Of de schuimmachine van Hiorns, dat wordt de hele tijd dweilen) Maar dat maakt het nog niet automatisch een sterke tentoonstelling als geheel.
Ondanks dat ben ik enthousiast. Niet alleen omdat er in tijden van een teruggetrokken overheid behoefte is aan steun van andere kanten. Vergelijkbaar met Parts Project Space (Den Haag) en de Garage (Rotterdam) die eveneens opgezet zijn vanuit particulier enthousiasme was het de vraag of Amsterdam zou achterblijven. Dan is dit een eerste ambitieuze poging en tegelijk een politiek gebaar “Wij vinden dit belangrijk en leuk”. Allicht inspireert anderen om een paar honderd meter verderop bij de Rijksakademie een jong talent te kopen. Want het plezier en de passie, die voel je wel…
Misschien niet direct een voltreffer als tentoonstelling, maar interessant genoeg door de kwaliteit van de werken (die je anders dus niet zomaar meer zult zien).
Hier volgt een selectie van wat er zoal te zien is, voor grotere foto’s kun je op de afbeeldingen klikken.
Hi Niek, Volgens mij hebben ze hem lang niet altijd aanstaan maar de stroom valt trouwens ook wel mee (ongeveer gelijk aan een koelkast), Groetjes
@Sema, Ik bedoelde meer een gasrekening om de kou van dat werk te compenseren, er kwam namelijk best wel wat koude lucht vanaf. (In een warme zomer is het dan in elk geval wel weer fijn)
Zal het de volgende keer als ik ze zie eens vragen ;).
Ha ja, zo had ik het nog niet gezien, een zomerwerk, hij groeit op luchtvochtigheid dus een beetje zweten er naast kan geen kwaad.
Moet je eigenlijk ook maar een winterwerk-variant maken ;). Mooi tweeluik…
Mooi genuanceerd commentaar. Het is inderdaad een zeer gestuurde blik waarmee (deze) verzamelaars aan de slag zijn gegaan. Er lijkt een soort definitie te zijn ontstaan onder verzamelaars van hedendaagse kunst wat en vogue is.Het lijkt gewaagd werk, maar functioneert binnen bepaalde veilige kaders. Wat niet wilt zeggen dat er geen goed werk bij is.
@Giel, Begrijp je opmerking aangaande de kadervorming die je opmerkt. Maar zou deze toch nog iets verder willen nuanceren. Het zijn een zestal collectioneurs die elkaar kennen, en dan dus waarschijnlijk van bepaalde galeries waar ze geregeld komen. Daar is vervolgens ook nog eens een curator naar gaan kijken dus zo heel vreemd dat er sprake is van kadervorming is het niet.
Het zou mooi zijn als er bij een volgende editie gekeken wordt ook naar de breedte en ook verzamelaars betrekken die uit andere vijvers vissen. Maar zou de beperkte breedte niet direct als struikelblok beschouwen nu.