Voor degene die de reeks volgens, helaas heb ik door verschillende omstandigheden de afgelopen twee edities gemist. Dat betrof het werk van respectievelijk Fabian Westphal en Evelien de Jong. Deze keer is het Ralph de Jongh (1978) die de modulaire ruimte tot zijn wil mocht buigen.
Dat de ruimte een evidente positie inneemt binnen het werk is direct duidelijk. Werk hangt of staat of ligt op nauwkeurig overdachte plaatsen. Het werk is niet zo zeer de objecten zelf maar vooral hoe deze zich tot een geheel verhouden. Dat geheel betreft dan niet alleen de andere werken maar ook de ruimte waar het zich bevindt. Een installatie gaat net iets te ver en een constellatie maakt het werk te inwisselbaar voor zichzelf. Maar tussen die twee gegevens in zit het wel. Het werk kan elders gepresenteerd worden, maar ook weer net niet. De keramische vormpjes in het gootje van de ruimte is zo’n element wat echt site specific werkt en op een andere plek geen betekenis zou hebben.
Het is in het geheel een formeel spel van kleur en materiaal en hoe deze zich tot de ruimte verhouden. Het blijft geheel fluide. Het zijn duidelijk bewust gekozen posities maar nergens worden het echt statements. Doordat alle vormen van het presenteren van een schilderij en sculptuur min of meer aan bod komen is er sprake van bewuste presentatie maar ook dat gebrek aan een statement. Als alle doeken horizontaal gepresenteerd zouden zijn, of laag opgehangen, dan zou er sprake zijn van een statement.
Dit fluide karakter van het werk maakt het werk ondergeschikt aan hoe het zich laat inzetten. Het werk is dus niet direct autonoom. Toch zijn er wel degelijk autonome werken van te maken. De vraag is alleen in hoeverre er dan dat ruimtelijke fluide karakter in blijft zitten waar het Ralph de Jongh duidelijk om te doen is.
Het werk is nog tot en met 10 maart te zien bij Caesuur te Middelburg. Goed te combineren met een zeer aan te bevelen bezoek aan de Vleeshal en haar Kabinetten.
De fiets voor de gevel is een bijdrage van ondergetekende, waarvoor excuus.
@Giel, Schande 😉