[Vaste lezer Vera (@veermus) zond ons onderstaande post en foto’s toe. Aanvankelijk had ik niet echt in de gaten wat voor kunstenaars het waren. Later bleek dat het kunstenaars met een verstandelijke handicap zijn.Wat mij direct op viel echter was dat het zeer serieuze onderwerpen zijn, die op heel erg positieve en toegankelijke manier in beeld gevangen zijn. Dat is best een prestatie en onverwacht natuurlijk. De hel ziet er uit als een vrolijke plek terwijl dat niet zo bedoelt is natuurlijk. De kunstenaars hier zullen in de elitaire kunstkringen niet echt serieus genomen worden. Dat is begrijpelijk. Deze mensen gaan, en kunnen, niet zo bewust om met wat dat beeld precies is. De vraag die ik daar even tegenover wil stellen is of dat echt erg is? Dit soort werk lijkt toch vaak dichter bij de kunstenaar zelf te liggen dan dat van veel echte bekende kunstenaars.
De rede dat het hier dus ook staat is om outsiderkunst, voor zover die benaming überhaupt fair is, ook eens serieus te bekijken. Verder moeten we, als we de capaciteiten van veel van deze mensen in ons achterhoofd houden, opmerken dat het ontzettend knap is hoe ze de kunstgeschiedenis en de Bijbelse thema’s zonder problemen weten om te zetten naar een eigen beeld. Al helemaal dat als beeld ook nog eens staat als een huis. Het zijn dus geen mislukte kopieën van klassieke schilderijen. De beelden kloppen en zouden prima kunnen meedraaien in het galerie wereldje. Als niemand zou zeggen dat het verstandelijk beperkten zijn zouden ze best serieus genomen kunnen worden. En eigenlijk zou dat ook moeten. Kijk naar het werk en wees eerlijk, het zou absoluut niet misstaan voor boven de bank en in de kerk zou het ook een mooie toevoeging zijn.
Dankjewel Vera]
Outsiderkunst en Bijbelverhalen
Bijbels Museum, Amsterdam
t/m 30 januari 2010
Al jaren bezoek ik regelmatig het atelier en de galerie van Jans Pakhuys in Amersfoort. Jans Pakhuys is onderdeel van Amerpoort een organisatie voor dienstverlening aan mensen met een verstandelijke handicap. In het atelier van Jans Pakhuys zijn zo’n 40 kunstenaars werkzaam. Regelmatig worden de werken getoond in kleinere presentaties, maar ook in grote tentoonstellingen. In 2008 exposeerden de kunstenaars bijvoorbeeld in Singer Laren, met de indrukwekkende tentoonstelling Van Gogh & Co.
Begin oktober opende in het Bijbels Museum de tentoonstelling Wonder boven Wonder. Het museum is gehuisvest in de imposante monumentale Cromhouthuizen (uit 1662) aan de Herengracht. De tentoonstelling toont werken rond het thema Bijbelverhalen. De kunstenaars hebben verschillende verhalen verbeeld. Ruim 100 werken zijn te zien. Bij de tentoonstelling wordt ook een docusoap over de aanloop naar de tentoonstelling vertoond. Dit geeft een mooi beeld van de kunstenaars. Ook presenteert elke kunstenaar zich met een “biografie-kistje”. Een persoonlijk favoriet is Piet Schopping. Maar ook het werk van Moniek van Deventer (met aangrijpende flarden tekst) en Caroline Sterkman spreken me erg aan.
Ga vooral zelf de tentoonstelling bekijken. Of breng een bezoekje aan de galerie in Amersfoort.
Persbericht:
De tentoonstelling Wonder boven Wonder laat bijbelverhalen zien door de ogen van kunstenaars met een verstandelijke beperking van zorgorganisatie Amerpoort. Het resultaat: intuïtieve, creatieve kunst. Bijbelverhalen zijn vertaald naar kleurrijke en verrassende schilderijen – persoonlijk getint en raak getroffen.
Wonder boven Wonder toont outsiderkunst van kunstenaars van zorgorganisatie Amerpoort. In hun atelier Jans Pakhuys zijn zij dagelijks aan het werk. Voorgelezen bijbelverhalen uit het oude en nieuwe testament en bekende bijbelse voorstellingen uit de kunstgeschiedenis zijn de inspiratiebron.
Een selectie van ruim 180 werken is nu te zien in bijna alle zalen van het museum. Maak kennis met de onbekende wereld van mensen met een verstandelijke beperking en hun unieke kijk op bijbelverhalen.
Hieronder volgen enkele foto’s:
voor wie meer wil weten over Jans Pakhuys en het project Wonder boven Wonder hierbij een link naar een kort filmpje: http://bit.ly/c23Eap
O ja, in Jans Pakhuys is op dit moment ook een selectie Wonder boven Wonder-werken te zien. Op 13 november van 10 – 17 uur is er een leuke wintermarkt 🙂