De afgelopen jaren heb ik nogal wat kunst voorbij zien komen. Daar waar ik eerst vooral geinteresseerd was in de autonome kunstpraktijk van specifieke kunstenaars is dat meer en meer komen te verschuiven naar de bewegingen die kunst als een uiting van cultuur maakt. Kunst komt natuurlijk nooit uit de lucht vallen. Niet alleen wordt het gemaakt en door de kunstenaar zelf beoordeelt, het wordt ook door anderen ‘goed’ of ‘slecht’ gevonden. De overwegingen die bij goed en slecht spelen komen voort uit fundamentele waarden en normen die een maatschappij heeft. Sommige kunstwerken die tot voor kort geen probleem zijn, zijn nu ineens problematisch. In extreme gevallen wordt er nu zelfs om verwijdering uit musea gevraagd zoals bij Balthus nu het geval is. Ik vraag me dan af hoe het komt dat die bewegingen zich voordoen. Waar komen die vandaan en hoe reageren kunstenaars daar op?
Bij de Art Space van Akzo Nobel is nu een tentoonstelling te zien die uitgaat van min of meer diezelfde vraag. Het is een breed scala aan representaties van maatschappelijke posities. Ik probeer hier het woord identiteit te vermijden want het gaat hier niet om de identiteit van de kunstenaar, maar om de culturele identiteit die het werk representeerd buiten de kunstenaar om. Dat klinkt heel complex maar in feite is het wat iedere toeschouwer doet als deze naar kunst kijkt, er een oordeel over vellen: de invloed van kunstwerk als onderdeel van zijn leven toestaan of juist niet.
De tentoonstelling is minder eenduidig dan de vorige, die draaide om het formele aspect van kleur. Toch is het wederom een mooi weerzien met wat recente bekenden, ouder werk van kunstenaars dat ik niet eerder gezien heb of juist kunstenaars die ik niet vaak gezien heb. Kleinere solopresentaties van Espeth Diederix en Michael Wolf geven extra context aan het werk waarvoor bij de vorige tentoonstelling geen ruimte was geweest.
Het is geen museum-presentatie die een helder overzicht willen bieden met veelal usual suspects, het is een museale presentatie die nieuwe posities en ideeën biedt. Sommige misschien overbekend, andere zullen een grotere verrassing zijn.
De tentoonstelling is te zien bij Akzo Nobel aan de Zuidas te Amsterdam.
Laat een reactie achter;