Groepstentoonstellingen op basis van de kunstenaars die door de galerie gerepresenteerd worden zijn meestal niet de meest sprankelende tentoonstellingen in artistieke zin. Vaak zijn het van meerdere kunstenaars een enkel werk dat al dan wel of niet representatief zou moeten zijn voor zijn artistieke productie. Een onderlinge inhoudelijke band wordt vaak geforceerd met een formele overeenkomst, of is het slechts het soort esthetiek dat rijmt. Echte onderlinge chemie is er zelden.
Dat is bij deze groepspresentatie ter ere van het vijftienjarig jubileum van de galerie Annet Gelink niet heel veel anders. Hier zijn het een vijftiental kunstenaars waarbij er nauwelijks een verbinding is. Het resultaat is een nogal vreemde tentoonstelling waaruit wel veel valt af te leiden over het programma van de galerie.
Als de bindende factor niet in de inhoud of de esthetiek zit, dan blijft de positie van de kunstenaar eigenlijk het enige wat overblijft. Het nadeel van de posities van kunstenaars is dat ze lastig te duiden zijn op basis van een enkel werk. Je hebt er eigenlijk meerdere voor nodig om een beeld te krijgen. In die zin is deze tentoonstelling dus nog weinig inzichtelijk, maar wie in de werken een voorbeeld ziet van die posities zal tot de conclusie komen dat het zeer uitgesproken posities zijn. Deze kunstenaars zijn op zijn zachtst gezegd radicaal op de een of andere manier in hun positie. Zo is Dick Verdult eigenlijk een totale visuele eclectist die het absurde niet schuwt, Erik van Lieshout bekritiseert niet alleen anderen maar zichzelf even zo goed, Hiorns is een voorbeeld van een bijna krankzinnige nihilist en ga zo maar door. Niet zo zeer het werk wat ze maken komt naar voren als je de kunstenaars noemt, maar vooral de sterke mentaliteit die daar bij hoort.
Zo beschouwt zijn de kunstenaars als positie handig inzetbaar. Het is niet zo zeer dat je aan een specifiek werk denkt als je de namen noemt, maar aan een scala van werken die een mentaliteit vertegenwoordigen.
Deze tentoonstelling is nog tot en met 23 mei te zien bij Annet Gelink Gallery te Amsterdam.
Laat een reactie achter;