[Kelvin (@Kelvindv) studeert momenteel in Londen en denkt nog steeds aan ons door een inzending te sturen over wat daar gebeurt. Dat is natuurlijk ook leuk, want wij gaan niet iedere week naar Londen. Samen met wat museologen ging hij onder andere naar de Kensington Gardens. Wij danken Kelvin voor zijn inzending!]
Kensington Gardens, tot 13 maart, georganiseerd door Serpentine Gallery en The Royal Parks.
Anish Kapoor was altijd al een grote naam in de kunstwereld, maar ook daarbuiten geniet hij in Londen nu grote bekendheid. De Olympische Spelen van volgend jaar zijn in aantocht en de mensen hier leven er massaal naartoe. Voor de Spelen wordt er ook een speciaal monument ontworpen, Kapoor viel die eer ten deel. Het werd een 115 meter hoge metalen toren. De bouw van ArcelorMittal Orbit kost ruim 19 miljoen pond, maar daarmee heb je wel een toren die hoger is dan de Big Ben (en derhalve een prominente plaats in de skyline zal gaan innemen), en waar je als toerist ook zowaar nog in kunt (iets dat bij de Big Ben sinds kort niet meer kan). Het grootste kunstwerk in Londen wordt van Kapoor, of je zijn kunststijl nu kunt waarderen of niet, indrukwekkend is het sowieso.
Maar tot de toren wordt opgeleverd moeten we het met kleinere kunstwerken doen. Naast de werken in Tate Modern’s collectie houdt Serpentine Gallery, dat zelf in verband met de opbouw van een volgende tentoonstelling tijdelijk is gesloten, samen met The Royal Parks de tentoonstelling Turning the world upside down in de Kensington Gardens, waarin de Gallery zelf ook is gehuisvest. De tentoonstelling bestaat uit vier kunstwerken en het is een leuke wandeling door het park om ze alle vier ook van dichtbij te bekijken. Leuker nog zou zo’n wandeling zijn als het weer goed is, maar in maart worden de werken weer verwijderd. Je kunt niet alles hebben.
Het eerste werk dat we bekeken was C-Curve. Een grote spiegel met een kromming, weinig verrassend in een C vorm. Het is Kapoor zoals we hem kennen: ronde vormen en spiegelingen die vanwege de kromming ondersteboven zijn. Vervreemdend, maar bij Kapoor weet je dat je dit kunt verwachten.
Twee andere werken zijn Sky Mirror en de iets kleinere Sky Mirror, Red. De eerste is aan de overkant van de rivier Serpentine geplaatst, dat de Gardens scheidt van Hyde Park. De erg grote ronde spiegel moet bekeken worden vanaf de oever en spiegelt de lucht. We zien dus de lucht terwijl de spiegel op de grond is geplaatst, een andere vorm van ‘upside down’. Recht tegenover de spiegel is Sky Mirror, Red geplaatst, al is deze vanaf de oever (die laag ligt) niet te zien. Sky Mirror is echter wel groot te zien vanaf Sky Mirror, Red en dat geeft een mooi effect waarbij deze spiegels ook weer gespiegeld van elkaar staan, iets dat je nog niet doorhebt als je alleen bij de eerste bent gaan kijken. Sky Mirror, Red staat in de vijver van de Gardens, is iets kleiner dan Sky Mirror en heeft een rode laag over zich heen, waardoor het naast de vervreemding van de lucht op het lage niveau ook nog eens een andere kleur meekrijgt.
Het vierde werk is Non-Object (Spire), dit is een vorm die wederom rond is, maar eindigt in een erg dunne spitse punt, als een soort torenspits. We zien hier niet alleen weer een spiegelende vorm die de omgeving ondersteboven projecteert, ook zien we de spiegelingen van de bomen om het object heen allemaal samenkomen in de punt, die de wereld om zich heen zo samenvat. De wereld in een puntje samengevat, het is niet alleen het ondersteboven spiegelen, maar ook de wijds uitgestrekte tuinen in een klein puntje weten te spiegelen dat de wereld even upside down zet.
Erg geslaagde tentoonstelling, het maakt de wandelingen door een Londens park alleen maar prettiger. En nu maar uitkijken naar de oplevering van ArcelorMittal Orbit, zodat het Olympisch Park in Stratford net zo fijn wordt.
Laat een reactie achter;